Werken aan authenticiteit

*Schaduwwerk*

De begeleiding is altijd afgestemd op jouw behoefte. Een optie kan zijn om tijdens de begeleiding ook aandacht te besteden aan jouw schaduwkanten. Hè wat? Ik zal hier wat meer over vertellen…

In jouw schaduwkanten liggen alle stukjes van jezelf verborgen die afgewezen en onderdrukt zijn. Emoties, karaktereigenschappen, herinneringen, geheimen, dromen, verlangens, angsten en impulsen. In je schaduwkant liggen ook trauma’s verborgen. Je schaduwkant begint zich al te ontwikkelen als je nog jong bent. Als jij als kind hoort of ziet (blikken) dat er iets aan jou niet goed is, dat iets er niet mag zijn, dan verdring je het naar je schaduwkant. Dit doe je om maar geaccepteerd en gezien te worden. Want uiteindelijk wil ieder mens gezien worden.

Jouw schaduwkanten horen bij jou. Zolang je je schaduwen niet durft aan te kijken, gaan ze op sluwe, onverwachtse manieren regeren in je leven. En dat doen ze zonder jouw bewuste ’toestemming’. Als je schaduwen aan het woord zijn, zit jouw onderbewuste achter het stuur. Hoe meer je jouw schaduwkanten op afstand wilt houden, hoe meer ze om aandacht zal vragen.

Door te kijken naar jouw schaduwkanten kan je meer ‘heel’ worden, maar ook weer verder groeien.

Hoe kan je jouw schaduwkanten ontdekken?

-Gedrag dat je bij anderen veroordeelt;
Je besteedt er aandacht aan, omdat: het gedrag van de ander jou een spiegel voorhoudt (-onbewuste- herkenning), het raakt oud zeer waar jij nog geen afscheid van hebt genomen, of je bent jaloers op de ander dat hij/zij dit wel kan (bijv. overdreven assertief zijn, terwijl jij jezelf vaak aanpast) en wellicht dit in overvloed doet. Veroordeling zegt in ieder geval altijd iets over een schaduwkant.
-Beklemmende overtuigingen;
Leefregels die jij jezelf -onbewust- oplegt. VB: ‘ik moet presteren’. Deze overtuigingen helpen bij zelfonderdrukking van een schaduwkant.
-Kritiek van je omgeving;
Jouw omgeving kan fungeren als een spiegel en jouw wijzen op ‘blinde vlekken’, oftewel jouw schaduwkanten.
-Vaak gegeven adviezen die je aan anderen geeft;
Vaak geef je onbewust ook jezelf advies en formuleer je eigenschappen die je zelf nog verder wil ontwikkelen.
-Gedrag dat je in anderen waardeert;
Hier zitten vaak kwaliteiten bij die je zelf graag verder zou willen ontwikkelen.
-Onprettige eigenschappen die naar boven komen bij middelengebruik (alcohol, drugs);
Jouw schaduwkanten komen soms ongenuanceerd/uitvergroot naar de oppervlakte wanneer je onder invloed bent.
-Geheimen die je met je meedraagt;
Bijvoorbeeld: waar voel je je schuldig over? Waarvoor schaam je je? Wat is jouw grootste geheim wat je nooit met anderen zou willen delen? Je drukt iets van jezelf weg, wat niet getoond mag worden. Dit zijn ook jouw schaduwkanten.

Coaching                                                                                                                                       

Binnen de begeleiding werken we aan het ontdekken, herkennen en erkennen van de volledige ‘jij’. 

Je hoeft jezelf niet te bedekken. Je mag zijn wie je bent. 

Ik nodig je tijdens de begeleiding uit om contact te maken met de authentieke jij. Met als resultaat dat je in jouw dagelijkse leven meer kan floreren. Hoe meer jij jezelf omarmd, en snapt (waar bepaalde gedragspatronen vandaan komen), hoe meer ruimte ontstaat voor keuzevrijheid (op het gevoels-, gedachten-, gedragsvlak).  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *